Strona Główna

Aktualności

Międzynarodowa Akademia Kulinarna na Podlasiu

Z inicjatywy Grzegorza Biereckiego w Międzyrzecu Podlaskim powstaje Międzynarodowa Akademia Kulinarna, która będzie kształcić przyszłych szefów kuchni. Dokonane w ostatnich tygodniach wyliczenia wskazują, że sam koszt remontu pałacu w Międzyrzecu – gdzie powstanie Akademia - przekroczy dziesięć milionów złotych.

- Powołanie kulinarnej akademii podyktowane jest potrzebą gospodarczą. W Polsce do prowadzenia restauracji ściąga się szefów kuchni aż z Hiszpanii. U nas nikt nie szkoli w tym zawodzie. Edukacja gastronomiczna kończy się na etapie szkół zawodowych i techników. Nie mamy akademii kulinarnych. Placówka w Międzyrzecu będzie pierwsza - tłumaczy Grzegorz Bierecki, inicjator przedsięwzięcia. Dotychczas podobne akademie działały w Sztokholmie, Paryżu i Stanach Zjednoczonych. (Absolwentem tej ostatniej był m.in. Maciej Kuroń). - Międzyrzecka Akademia, to pierwsze przedsięwzięcie tego typu w Polsce i jedna z najciekawszych inwestycji na wschód od Wisły.

powrót...